Finans Nyhet

Amnesty stoppar Saras film

Publicerad

Människorättsorganisationen Amnesty har stoppat en nominerad dokumentärfilm, gjord av fyra skolungdomar. Filmen plockas bort efter påtryckningar från Uppsala kvinnojour.

Amnesty jobbar för mänskliga rättigheter och säger sig stå fri från ”alla regeringar, politiska ideologier, ekonomiska intressen och religioner”.

Organisationen står bakom filmfestivalen Angeläget som sedan 2005 ”ger ungdomar chans att visa upp dokumentärer och eget skapande om mänskliga rättigheter”.

Fyra elever – Sara Sivesson, Jerry Wallén, Sandra Atas and Oskar Krantz – vid John Bauergymnaiset i Halmstad tog Amnesty på orden och gjorde dokumentärfilmen ”The right to be a father”, som behandlar en vårdnadstvist utifrån pappans perspektiv.

Annons

– Vi bestämde oss för att göra en film om pappor som blivit illa behandlade i vårdnadstvister, säger Sara Sivesson, en av de fyra filmmakarna på John Bauergymnasiet i Halmstad.

Tillsammans med 24 andra bidrag nominerades filmen till tävlingen.

Amnesty la upp de nominerade bidragen på sin egen youtube-kanal och de fyra gymnasieungdomarna från Halmstad blev också inbjudna till filmgalan i Göteborg den 28 april.

Annons

– Men vår film visades aldrig på galan och dagen efter så försvann den också från Amnestys youtube-kanal, säger Sara Sivesson.

I fredags kom förklaringen.

I ett mejl förklarar Martin Rydehn, Amnestys projektledare, varför ”The right to be a father” plockats bort:

Annons

”I eftertexten av filmen tackar ni Amnesty. I bloggosfären uppfattas detta som att filmen är gjord på uppdrag av Amnesty och/eller att Amnesty finansierat och ställer sig bakom filmen”

– Jag misstänkte direkt att det måste finnas någon annan anledning till att vår film stoppats, säger Sara Sivesson.

Och på omvägar har skolungdomarna fått tag på följande mejl från Uppsala kvinnojour:

”Tack vare protesterna så visades inte filmen på festivalen och sedan togs den bort från deras hemsida. Vi tackar Amnesty för att de fortfarande kämpar för rättvisa!”

– Jag blir arg över Amnestys orättvisa behandling av vår film, säger Sara Sivesson.

På Amnesty är det Martin Rydehn som är projektledare för filmfestivalen.

Det finns fler tävlingsbidrag som tackar Amnesty i eftertexten. Varför har ni inte plockat bort dem också?

– Därför att det i bloggosfären framställs som om Amnesty står bakom och har finansierat filmen, eftersom vi inte har det, säger Martin Rydehn.

Har ni diskuterat med ungdomarna om att de behövde ändra eftertexten innan filmen plockades bort.

– Nej, vårt förstas steg är att ta bort filmen för att sedan diskutera hur vi ska gå vidare, eftersom det uppfattas som om vi står bakom filmen.

Varför bjöd ni då in filmen till tävlingen?

– Ungdomarna lägger sjjälva in sina filmer på vår youtube-kanal och sedan bjuds de in att delta i dokumentärfestivalen.

– När jag såg filmen i förväg trodde jag aldrig att den skulle väcka så starka känslor för och emot.

Uppsala kvinnojour tar åt sig äran av att ha stoppat filmen.

– Nej, det är osant. Juryn hade redan bestämt att filmen inte skulle visas, så det förekom inga påtryckningar från kvinnojouren eller från något annat håll.

Men hörde kvinnojouren av sig före eller efter att filmen plockats bort från youtube?

– De hörde av sig före.

Kan man inte då säga att kvinnojouren varit med och skapat ett tryck att plocka bort filmen?

– Nej, men i bloggosfären har olika personer kopplat ihop den här filmen med Amnesty och vi ville inte riskera att skada Amnestys anseende eftersom det inte stämmer.

Men riskerar inte ert agerande mot skolungdomarna att skada organisationens rykte lika fullt?

– Vi beklagar att ungdomarnas film och Amnesty blandas ihop och vi får diskutera det här ett varv till och se hur vi ska göra med filmen.

Här är den stoppade filmen:

Amnestys version

”Med anledning av att det förekommer en mängd oriktiga påståenden på bloggar och i mejlutskick om ett av bidragen till Amnestys filmfestival Angeläget vill vi klargöra följande:

Amnesty i Sverige arrangerar tillsammans med KulturUngdom Angelägets dokumentärfilmfestival om mänskliga rättigheter för unga filmskapare. Gymnasieelever skickar in dokumentärer kring frågor som de själva valt att gestalta. Innehållet i ungdomarnas filmer återspeglar inte nödvändigtvis de frågor som Amnesty International arbetar med.

Varje år får vi in drygt 60 filmer till festivalen. En jury väljer ut sju vinnarfilmer som visas på festivalen. Till filmfestivalen 2010 skickades en film in som heter ”Rätten att vara pappa”. Juryn såg filmen och gjorde bedömningen att den inte skulle utgöra en av de sju vinnarfilmerna. Ingen påtryckning från någon organisation eller person har framförts innan festivalen ägde rum. Ingen utomstående har heller försökt påverka juryns val av sju vinnarfilmer.

Efter festivalen har organisationer och privatpersoner offentligt gått ut med påståenden om att Amnesty skulle ha försökt påverka juryn och censurerat filmen ”Rätten att vara pappa” – vilket är helt osant. Från annat håll har också förekommit påståenden om att Amnesty skulle ha sponsrat det enskilda bidraget vilket heller inte stämmer.

Vi vill tydliggöra att Amnesty varken finansierar eller på andra sätt står bakom själva produktionen av de filmer som skickas in till festivalen, utan de är fristående bidrag som har skickats in av ungdomarna.

Efter att festivalen hade avslutats valde Amnesty att plocka bort filmen från festivalens filmkanal på Youtube. Skälet är att Amnesty tackas i sluttexten av filmen, vilket har lett till att flera felaktigt uppfattat att Amnesty bidragit och medverkat till filmen.”

Annons