Annons

Annons

Sitewide generic

Amarant/Alluvia ute ur leken

Pantrealisation bakom ägarförändringen i IGE Resources. Syns inte på färsk ägarlista i Mineral Invest.

Knappt sex månader efter att Amarant Mining och Alluvia Mining seglade upp som största ägare i Mineral Invest och IGE Resources ritas ägandet i bolagen om på nytt.

Tidigare i veckan meddelade Amarant Mining att bolaget sålt hela innehavet i IGE Resources, totalt 54 miljoner aktier eller 29,71% av rösterna.

Nu visar det sig att försäljningen i själva verket är en pantrealisation. På onsdagen flaggade köparen Altro Invest för sitt ökade innehav och skälet till affären uppges vara att Amarant inte kan återbetala tidigare tagna lån.

Annons

Annons

"Altro har övertagit IGE-aktierna efter pantrealisation då aktierna har ställts som säkerhet till Altro för kredit som endast delvis reglerats", skriver bolaget i flaggningen till Finansinspektionen.

Amarant Minings kreditrelation med Altro Invest är inte känd sedan tidigare. Amarant har istället framställts som en kapitalstark ägare som tillsammans med närstående Amarant Finance och Alluvia Mining gått in som garant för finansieringen av IGE Resources och Mineral Invest.

I och med pantrealisationen förlorar Amarant Mining av allt att döma helt sitt inflytande i IGE Resources.

Nyheten kommer bara dagar före den bolagsstämma som på fredag ska ta ställning till IGE Resources köp av aktier för 50 miljoner kronor från Alluvia Mining. Affären är den senaste i raden av genomförda och föreslagna transaktioner som meddelats sedan Amarant och Alluvia tog över kommandot.

Pengarna betalades ut redan i januari, vilket lett till en polisutredning mot bolaget, men affären har inte godkänts av ägarna. Det är oklart hur Altro Invest ställer tänker agera i frågan.

Altros enda styrelseledamot är utlandssvensken Rikard Ehnsiö, som driver en rad leasingbolag. Realtid.se har tidigare rapporterat om att Altro begärt Björn Monteines fru i konkurs efter ett obetalt lån till finansmannen.

Ägarförändringen innebär att IGE riskerar att stå utan styrelse redan på fredag i och med att ledamöterna Arto Kuusinen och Jukka Kallio nu meddelar att de lämnar sina uppdrag.

Tidigare under våren har även ledamöterna Ulrik Jansson och Hans Lindroth valt att hoppa av.

Den temporäre vd:n Terje Engstrøm Lien, som också sitter i styrelsen, har ännu inte lämnat besked om sin roll i bolaget.

Den dramatiska ägarförändringen i IGE Resources är inte den enda stora ägarförändringen i sfären kring Amarant/Alluvia den senaste tiden.

Ute ur Mineral Invest

När Euroclear redovisar Mineral Invests största ägare vid halvårsskiftet syns inte Amarant/Alluvia alls bland storägarna.

Grovt sammanfattat blev Amarant ägare till cirka hälften av aktierna i slutet på 2012 och Alluvia fick ytterligare en lika stor post efter en apportemission (med stor utspädning för övriga ägare) tidigare i år.

Men som största ägare vid halvårsskiftet står istället Active Allocation Fund med 17 procent av aktierna. Någon förklaring till ägarförändringen har inte getts.

Däremot kan man notera att ett bolag med namnet Active Allocation Fund tidigare har riktat mångmiljonkrav mot GKL Growth Capital där Mineral Invests ordförande Lars Guldstrand är aktiv. Det formella kravet avskrevs dock i mars i år.

Av den nya ägarstatistiken framgår också att GKL Growth Capital har mer än halverat sitt innehav de senaste sex månaderna.

Även Joakim Christiansson, som dök upp som storägare vid årsskiftet, är inte längre synlig bland de största ägarna.

Mangold Fondkommission står däremot numera som ägare till 14,8 procent av Mineral Invest, enligt Euroclears uppgifter.

Mineral Invests aktie är sedan en tid handelsstoppad på Aktietorget i avvaktan på besked om bolagets framtid.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons