Annons

Annons

Advokaten misstänks för bokföringsbrott

Åklagaren fick bakslag när han ville häkta Thomas Pousette, advokat och delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.

– Vi har tillsatt en egen utredning, säger advokatfirman till Realtid.se.

Thomas Pousette, advokat och delägare på DLA Nordic där han ansvarar för byråns internationella relationer, misstänks för grovt bokföringsbrott.

Enligt byråns beskrivning av Pousette har han en bakgrund som skattejurist "men tillhör sedan flera år corporate-gruppen, inom vilken han främst arbetar med bolagsrätt och företagsförvärv."

Annons

Annons

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Den 27 mars hölls häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt. Rätten beslutade att Pousette skulle sättas på fri fot.

"Thomas Pousette kan inte anses vara på sannolika skäl misstänkt för de brott åklagaren angett.", skriver Stockholms tingsrätt som skäl för beslutet om att inte häkta Pousette.

Åklagaren överklagade och den första april hölls häktningsförhandlingarna mot Thomas Pousette i Svea hovrätt som beslutade att gå på tingsrättens linje.

Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt har därmed beslutat att Thomas Pousette inte kan försvåra utredningen.

Dagen innan hovrättens förhandlingar hölls en beslagsförhandling där Stefan Kamlin, även han delägare och advokat på DLA Nordic, företrädde firman biträdd av advokatkollegorna Fredrik Gustafsson och Ulf Mårtensson.

Advokaterna yrkade att tingsrätten skulle häva beslutet att ytterligare elektronisk information som finns lagrad i Thomas Pousettes mailbox och dator ska lämnas över till åklagaren.

Stockholms tingsrätt beslutade att de föremål och handlingar som åklagaren har beslagtagit har betydelse för utredningen. Tingsrätten har beslutat att advokatfirman ska lämna över en kopia på all information från Thomas Pousettes mailbox, dator och en särskild fil med information om "Lauzon International Network AB eller övriga 15 bolag och därtill knutna personer, vilka är aktuella i brottsutredningen".

Tingsrätten beslutade även att åklagaren ska på plats hos DLA Nordic kunna säkerställa att all relevant information finns med bland det som advokatfirman lämnat över.

Åklagaren Kenneth Larsson är mycket förtegen när Realtid.se når honom.

– Jag har inga kommentarer när det gäller det här målet. Det spelar ingen roll vilken fråga du ställer. Jag säger ändå inget.

Åklagaren begärde under häktningsförhandlingarna och beslagsförhandlingen att Thomas Pousettes personuppgifter skulle hållas hemliga och att förhandlingarna skulle hållas inom stängda dörrar på grund av utredningsskäl. Dörrarna hölls enligt hans önskemål stängda.

Sekretessen i målet är strikt. Advokatfirman fick uppgifter om misstankarna först för två veckor sedan.

– Jag kan säga så här att det stämmer att vi har en här som är misstänkt för bokföringsbrott. Det är klart att det är allvarligt så fort en jurist eller advokat blir misstänkt för brott. Vi ser väldigt allvarligt på det eftersom det är en förtroendefråga att vara jurist. Men just nu är det förundersökningssekretess som gäller och vi vet väldigt lite om det här.

Hur påverkar det här firmans rykte?

– Vi kan inte säga något om det här just nu eftersom en förundersökning pågår. Vi vet väldigt, väldigt lite.

Det har tagit en del beslag från ett kontor, vad jag förstått?

– Jo, de har hämtat en del material som tillhör just det här klientärendet, det stämmer.

Jobbar han kvar eller har han tagit ledigt?

– Han jobbar kvar eftersom vi vet väldigt lite kring detta.

Är firman på något sätt inblandad?

– Det här gäller en klient så det har inget med firman att göra.

Kommer ni agera på något sätt?

– Vi har tillsatt en egen utredning för att få mer fakta kring det här. Det är vad vi har gjort. Vi vet som sagt väldigt lite. När man inte vet så mycket så är det väldigt svårt att utreda något.

Realtid.se har försökt att nå Thomas Pousette på telefon och har besökt advokatbyrån som ligger på Kungsgatan i Stockholm.

– Han är på sammanträde till klockan halv två, säger kvinnan i receptionen.

Klockan är strax efter 13.00 när Realtid.se står vid den avlånga blanka disken och väntar på att receptionisten ska få tag på Thomas Pousette. En efter en kommer advokaterna in genom dörren efter lunchen. Samtliga får ögonkontakt med kvinnan som med ett leende nickar bakom telefonluren.

– Han finns här i huset i ett möte. Ska jag lämna ett meddelande eller vill du komma tillbaka?

När Realtid.se återkommer har han lämnat ett meddelande att han är tillbaka klockan 16.00.

Thomas Pousette sitter förutom i DLA:s styrelse dessutom i styrelsen för åtta andra bolag. Bland dem sitt eget aktiebolag, Thomas Pousette advokatbyrå AB.

Det bolaget gick med 79.000 kronor i vinst mellan 2007 och 2008. Tillgångarna uppgick till 2,9 miljoner kronor.

Realtid.se har sökt advokatfirman DLA Nordics vd Per Rönström för en kommentar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons