Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Teknik, Media & Telekom

Annons:

NYTT ÅTAL I PIRATE BAY-RÄTTEGÅNGEN

DNA-bevisning mot
Pirate Bay-grundare

Pirate Bay-åklagaren Håkan Roswall har DNA-bevisning mot Pirate Bay-grundaren Fredrik Neij. Det gäller gammal hederlig stöld. Brottet tas upp i samma veva som det stora piratåtalet.

fredrik_neij_gottfrid_200.jpg
Fredrik Neij, grundaren av Pirate Bay, och hans kollega Gottfrid Svartholm-Warg. Båda kommer ställa till svars för fler brott under Pirate Bay-rättegången.

Foto: scanpix
– Det handlar om ett inbrott där två datorer försvinner. Det finns spår i form av blod där datorerna var placerade som kan knytas till Fredrik Neij, säger kammaråklagare Håkan Roswall som också leder den uppmärksammade utredningen mot Pirate Bay.

Den 11 augusti 2002 ska Fredrik Neij, enligt åtalet, ha brutit sig in i Dalaskolan i Bromölla och stulit två datorer och en bildskärm.

Fredrik Neij nekar till brottet trots blodspåren som tyder på att han befunnit sig på brottsplatsen.

– Han har inga minnen av någonting, säger Håkan Roswall.

Hur förklarar han att hans DNA har säkrats på platsen?
– Det har han inte kunnat göra.

Brottet begicks för drygt sex år sedan. Varför kommer åtalet först nu?
– För att det finns en övertygande bevisning och inget erkännande, då ska en domstol avgöra om han är skyldig till brottet eller inte.

– I Sverige har vi allmän åtalsplikt och jag är skyldig att väcka åtal om jag kan styrka andra brott. Jag har inget att välja på, säger Håkan Roswall.

Åtal har alltså inte kunnat väckas tidigare?
– DNA-provet på Fredrik Neij togs i samband vid tillslaget av Pirate Bay. Det är då man gjorde kopplingarna.

Fredrik Neij är den enda som är misstänkt för detta brott. Men Håkan Roswall menar att det ofta är fler skyldiga vid ett inbrott.

En stöld av den här karaktären brukar leda till villkorlig dom.

– I den här rättegången kan den påverka straffvärdet. I den mån tingsrätten dömer ut fängelse för upphovsrättsbrott så kan jag tänka mig att tingsrätten dömer en månad extra för stölden.

De stulna datorerna har ännu inte återfunnits.

Vad har han för försvarare?
– Då hade han ingen. Det var länge så att Fredrik Neij inte ville ha någon försvarare. Jag skrev till tingsrätten att jag tyckte han skulle ha det. Tingsrätten ansåg sig dock inte kunna förordna en försvarare om han inte ville ha någon. Det var inte förrän han förstod att det skulle bli åtal i Pirate Bay som han begärde att få en offentlig försvarare.

– Han föreslog Göteborgsadvokaten Jonas Nilsson som numera är förordnad.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Stöld-åtalet kommer tas upp i samband med den stora Pirate Bay-rättegången med start den 16 februari.

Kommer något mer brott tas upp under rättegången?
– Svartholm Warg är åtalad för två andra brott. Narkotikabrott och brott mot lagen om hälsofarliga varor, innehav av narkotiska preparat. De brotten begicks någongång 06–07, säger Håkan Roswall.


Polisen har vid en razzia i hans lägenhet hittat bland annat cannabis, amfetamin och den icke narkotikaklassade substansen salvia divinorum, enligt Sundsvalls tidning.

Svartholm Warg har förnekat i förhör att det var hans droger. I förhöret säger han att det bodde andra personer i hans lägenhet vid den tidpunkten och att drogerna kan vara deras.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons:


Annons: