Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

SVENSKA SPÅRET ALLT HETARE

Dansk polis vill förhöra Mikael Ljungman

Den danske storsvindlaren Stein Bagger sätts inte på fri fot. Det framkom i dagens förhandling i rätten i Lyngby. De danska utredarna vill nu förhöra Mikael Ljungman.

Bagger_Stein_P_200.jpg
Stein Bagger misstänks för miljardsvindel i danska IT Factory. Änu finns inget datum för rättegången mot honom.
Foto: Scanpix
ljungman_KM_250.jpg
Carl Freers partner Mikael Ljungman är indragen i utredningen mot Stein Bagger. Men det finns i nuläget inga offentliga anklagelser från danska polisen mot Ljungman.
Foto: Kalle Melander
IT Factorys fallne ikon Stein Bagger vill bli försatt på fri fot, men fick inte igenom det. Nu får han spendera ytterligare fyra veckor i häktet i väntan på att den svällande brottsutredningen närmar sig ett åtal.

Utslaget gjorde Stein Bagger, misstänkt för miljardbedrägeri, klart missnöjd.

Baggers försvarsadvokat Lars Kjeldsen anklagade i sin tur polisen för att vara för slöa.

Per Justesen, vice statsadvokat på bedrägeriroteln uppger för danska BT.dk att han är övertygad om att åtalet kommer att bli mer omfattande än det ser ut i nuläget.

Utredarnas intresse för Stein Baggers relation och affärer med svenskarna Mikael Ljungman och Carl Freer har ökat.

Per Justesen uppger också att man ska kontakta amerikanska myndigheter för att få hjälp med att genomföra förhör med Mikael Ljungman i USA, där han enligt uppgift ska finnas.

– Det kommer säkert fler anklagelser, och då kommer flera bolag att bli involverade i utredningen, säger Per Justesen til bt.dk.

Bolag som nämns är som tidigare Carl Freers amerikanska bolag Media Power med dotterbolaget eCommerce LLC, där Mikael Ljungman är delägare. Ett Dubairegistrerat bolag vid namn Carlito Software och Xiop Trading intresserar också utredarna. Enligt danska polisen är fem av de bolag som utreds för kopplingar till Stein Bagger relaterade till Mikael Ljungman.

Mikael Ljungman kunde inte undgå att bli indragen i utredningen. När Stein Bagger flydde från Dubai till USA var det Mikael Ljungman som lånade ut flyktbil och kreditkort till Stein Bagger. Det erkände Ljungman för Realtids korrespondent Hans Sandberg.

Den danska polisen har inte blivit klok på vad Stein Bagger gjorde de åtta dagarna han var på flykt i USA. En flykt som lite futtigt slutade på en polisstation i Los Angeles där Bagger anmälde sig själv den 6 december.

– Vi vet inte vad Bagger gjorde i USA. Kanske grävde han ner en massa pengar i Nevadaöknen eller sopade igen spåren efter sig, sa Per Justesen i rätten i dag.

Förutom Ljungmans bolag utreds norska Avision AS. I Norge får de danska utredarna hjälp av norska Økokrim.

Hittills har danska utredarna hört 25 personer, varav ett flertal är före detta anställda i IT Factory.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Svenska Ekobrottsmyndigheten gjorde, som Realtid.se tidigare berättat, razzia hos Xiop AB i Stockholm och beslagtog bokföringen och datorer. Xiop har kopplingar till Mikael Ljungman.

– Förundersökning är inledd men inte mot någon viss person. Jag har tagit ett eget beslut om bokföringsbrott i det här bolaget, sa chefsåklagaren Yngve Rydberg vid Ekobrottsmyndigheten till Realtid.se den 22 december.

Danska media har hävdat att Ekobrottsmyndigheten beslagtagit falska leasingavtal mellan IT Factory och Xiop. Något Yngve Rydberg förnekade.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons:


Annons: