Finans Nyhet

3,3 miljarder i böter för läkemedelsjätten

Publicerad

Hur passande är illegal marknadsföring av läkemedel mot schizofreni för Bristol-Myers Squibb – ett av världens ledande forskande läkemedelsföretag?

Bristol-Myers Squibb, ett av världens största läkemedelsföretag, har dömts att betala 3,3 miljarder kronor i böter i USA för bland annat falsk marknadsföring. Uppgiftslämnarna som hjälpte myndigheterna att bötfälla företaget har fått dela på en belöning på 325 miljoner kronor.

Men det här är inte första gången företaget har problem med amerikanska myndigheter. 2004 anklagades Bristol-Myers Squibb för allvarliga bokföringsbrott och fick betala 4,8 miljarder kronor i böter och ersättning till aktieägare.

I och med de senaste böterna så har Bristol-Myers Squibb betalat totalt 8,1 miljarder kronor till den amerikanska statskassan och sina aktieägare. Bristol-Myers Squibb är förmodligen också ett av de få företag där VDn fått sitt kontor genomsökt av FBI-agenter, vilket skedde i en raidi juli 2006.

Annons

Åklagarmyndigheten i Boston har specialiserat sig på företagskriminalitet och utannonserade det senaste bötesbeloppet vid en presskonferens. Enligt justitiedepartementet så har Bristol-Myers Squibb under åren 2000 till 2003 medvetet betalat mutor till läkare och andra beslutsfattare, för att de skulle förskriva och köpa läkemedel från företaget. Mutorna har betalats ut som konsultarvoden för deltagande i olika rådgivande funktioner.

Liknande problem finns även i Sverige. Här har nyligen landstingsdirektören Lars Andåker varit i blåsväder efter att det framkommit att han tagit emot 40.000 kronor per år från Pfizer. Detta för att deltaga i Pfizers samhällsråd, samtidigt som Andåker har yttersta ansvaret för hela landstingets budget i Sörmland.

Justitiedepartmentet i USA hävdar också att Bristol-Myers Squibb upgett felaktiga priser till statliga myndigheter, som är berättigade till ”lägsta pris” i USA, vilket lett till stora överbetalningar. Företaget har även gjort sig skyldig till illegal marknadsföring av ett läkemedel mot schizofreni 2002-2005. Man marknadsförde preparatet för sjukdomar som inte var godkända av FDA, det amerikanska läkemedelsverket.

Annons

Den amerikanska chefsåklagaren Michael Sullivan sa: ”Patienter har rätt till läkare som fattar objektiva beslut, utan att patienterna behöver oroa sig för om deras behandling är influerad av finansiella ersättningar eller lyxiga resor och restaurangbesök. Mutor är ännu värre när de är del av en kampanj för att få läkare att använda läkemedel för icke godkända indikationer”.

I USA finns en särskild lagstiftning (the False Claims Act) som gör att när staten har förlorat pengar eller betalar för mycket på grund av företagsbrottslighet, så kan den som anmäler överträdelserna få mellan 15-30% av de utdömda böterna i belöning. Den här lagstiftningen infördes redan 1863, och efter att den moderniserades 1986 har den lett till böter på mer än 78 miljarder kronor, främst inom läkemedelsindustrin och försvarsindustrin.

Den har också lett till mycket stora utbetalningar till enskilda individer. Sex enskilda personer hade anmält Bristol-Myers Squibbs senaste överträdelser och de får nu dela på 325 miljoner kronor.

Annons

2004 uppdagade finansinspektionen i USA att Bristol-Myers Squibb hade förfalskat sina försäljningssiffror under 2000 och 2001 med 13 miljarder kronor, genom att ge grossister ersättning för att köpa och lagerhålla mycket mer läkemedel än de kunde sälja.

FBI-agenter intervjuade hundratalet anställda, bar iväg mängder av lådor med dokument, och sökte genom företagets e-post.

Det slutade med att företaget betalade 4,8 miljarder kronor för att slippa åtal. Denna summa inkluderade 975 miljoner kronor för bedrägeri, 1,95 miljarder kronor för kriminella överträdelser och 1,95 miljarder för att kompensera aktieägare.

Dessutom tillsattes en före detta domare, Frederick B. Lacey, för att under två år övervaka företaget för att se till att etiska riktlinjer och finansiell rapportering sköttes korrekt. Detta hindrade dock inte företaget från att hamna i ännu fler problem.

I Juli 2006 sökte FBI-agenter åter igenom Bristol-Myers Squibb-vd:ns kontor i New Jersey som del av en ny utredning om brott mot konkurrenslagstiftningen. Vd:n, Peter Dolan, blev några månader senare sparkad och i juni 2007 erkände företaget att de lämnat falsk information till myndigheterna.

8 miljarder kronor i böter och avgifter.

FBI-agenter som gör sig hemmastadda på företagets kontor.

Business as usual at Bristol-Myers Squibb?

Peter Rost

Redaktionen@realtid.se

Annons