Finans Nyhet

250 kronor per låt

Publicerad

Åtal idag: Nu klarnar prislistan för olovlig fildelning.

2.500 kronor ska det kosta att ladda ner tio filer utan lov för ungdomar utan inkomst. I grövre fall ska det inte gå att slippa fängelse. Tisdagens åtal blir ett gränsfall, säger åklagaren till Realtid.se.

En man som drivit vad åklagaren kallar en ”kommunikationscentral” åt användare i nätverk för fildelning av musik på internet åtalades under tisdagen.

Det handlar om en så kallad hubb för protokollet Direct Connect, DC++, ett mer lättspårat alternativ till protokollet bittorrent och The Pirate Bay.

Annons

Den åtalade har inte själv laddat ner något och har inte heller tagit betalt för sina tjänster.

– Det är en icke-kommersiell verksamhet, säger åklagaren Fredrik Ingblad till Realtid.se.

En användare har tidigare erkänt och fått ett strafföreläggande, villkorlig dom och dagsböter. Åklagarna har inte kunnat bevisa vilka personer som ligger bakom de andra användarnamn som begått brott genom den åtalades hubb.

Annons

Bland den musik som andra laddat ner i den åtalades nät finns låtar från svenska artister som The Ark, Kent, Broder Daniel, Soundtrack of our lives, Titiyo, Carola, Orup, Roxette, Vikingarna, E-type, Mustasch, Gyllene Tider och Fattaru.

Skivbolagens branschorganisation Ifpi kommer inte att begära skadestånd, enligt åklagaren Fredrik Ingblad.

Han tycker inte själv att han lyckats driva så många mål till åtal som han hoppats sedan han blev Sveriges första fildelningsåklagare 2009.

Annons

Ändå börjar det nu utkristalliseras ett slags prislista för vilka straff som ska dömas ut för stora och små fildelare.

Ett fåtal domar mot vanliga användare kan få ett signalvärde som har nog så stor påverkan på fildelningen som skadestånd på miljonbelopp för enstaka toppar i den hierarkiska pyramid av fildelare som kallas ”Scenen”.

Den som snattar en skiva i butik kan dömas till böter. Den som stjäl mycket får fängelse – men behöver inte sitta av straffet om det är första gången. Domen blir villkorlig. Stöld har alltid ett straffvärde på fängelsenivå men är man inte tidigare straffad får man villkorlig dom och dagsböter. Stöld har inget artvärde. Det har inte heller fildelning så länge det handlar om nedladdning.

Att tillgängliggöra samma låtar för andra genom att ladda upp dem har däremot artvärde.

Den som laddar upp utan lov ska inte kunna få villkorlig dom, tycker Fredrik Ingblad. Den som laddar upp mycket ska inte kunna slippa fängelse, även om det är första gången.

– Det är hovrättens Piratebay-dom vi grundar det på, säger Fredrik Ingblad.

– Fildelning har ett artvärde. Det finns en presumtion att det ska vara fängelse, även om straffvärdet bara är några månader.

Än så länge saknas det praxis. Hovrättens dom mot The Pirate Bay – och en eventuell prövning i Högsta domstolen – blir avgörande.

Polis och åklagare har gjort flera tillslag mot fildelare inför och efter rättegången mot företrädarna för The Pirate Bay.

Tisdagens åtal föregicks inte av något tillslag. Istället har polisen säkrat bevis över internet den 4 januari 2008. Att det är så länge sedan, att han inte tagit betalt och att det är ett mycket mindre nätverk än The Pirate Bay gör att åklagaren kanske inte kommer att kräva fängelse den här gången.

– Det är ett gränsfall, säger Fredrik Ingblad.

Realtid.se har sökt den åtalade, som gjort vissa medgivanden för polisen.

Svårt fälla nedladdare

Domen mot företrädarna för The Pirate Bay gäller medhjälp till brott mot upphovsrätten – eller till och med medhjälp till medhjälp.

Åklagarna vet inte vem som begått huvudbrottet – att ladda upp och ner filer.

Tisdagens åtal mot hubb-ägaren gäller huvudbrott alternativt medhjälp.

”Jag menar att det är ett gärningsmanna-skap. Utan hubb-ägare går det inte att fildela. Man månste ha en sambandscentral. Men det är inte prövat”, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

En dom kommer sannolikt att överklagas av båda parter till hovrätten.

För att visa vem som skött hubben räcker det med att operatören lämnar ut personuppgifter.

Operatörerna lämnar också ut namn på användare och ip-adress till deras datorer, men polisen måste göra husrannsakan för att visa vem som använt datorn.

”Vi måste veta vem som begått brottet”, säger Fredrik Ingblad.

Det har visat sig svårt att binda någon till ett användarnamn på nätet.

I något fall har polisen inte fått någon ip-adress, i något fall inget namn. De utpekade användare som polisen hann förhöra i tid nekade. Då går det inte att styrka brott.

Att polisen vet vem som betalat räkningen för bredband räcker inte. Men det kan bli svårt att slingra sig.

– Om man har ett abonnemang och fortsätter betala fastän man vet vad som pågår så kan det vara medhjälp, säger Fredrik Inglbad.

Men inte heller abonnentens ansvar är prövat av domstol.

Annons